Új adatközponti eszközöket mutatott be a Cisco

A Cisco Global Cloud Index szerint 2017-re a munkaterhelések közel kétharmada felhőkörnyezetben kerül majd feldolgozásra, és a felhők a globális adatközpontok forgalmának közel kétharmadát fogják kitenni. A privát, nyilvános és hibrid felhőket építő vállalatoknak az optimális működéshez és a hatékonyság maximalizálásához szabályozás-alapú automatizációra van szükségük.

Ennek megfelelően a Cisco a Nexus 9000 portfolióhoz tartozó Nexus 9504-es és Nexus 9516-os kapcsolók bemutatásával folytatja az alkalmazásközpontú infrastruktúra (ACI) fejlesztését. Az ACI az első alkalmazásszintű adatközpont- és felhőmegoldás, amely teljes hálózati automatizációt, átláthatóságot, biztonságos skálázhatóságot nyújt, valamint a fizikai és virtuális hálózatba kötött informatikai erőforrások integrált kezelését biztosítja. A Nexus 9000 kapcsolóival és a Cisco Application Policy Infrastructure Controller (APIC) egységes szabályozásközpontú automatizálásával a vállalatok rendkívül biztonságos felhőhálózatokat és hibrid felhőket építhetnek ki.

A Cisco a Nexus 3000 termékcsaládot is kibővítette. A Nexus 3000 kapcsolók a tíz vezető felhőszolgáltató közül nyolc portfóliójában megtalálhatók. Az új Nexus 3164Q kapcsolót a nagymértékben skálázható adatközpontok (Massively Scalable Data Center - MSDC) és a Big Data kezelésére tervezték. A Nexus 3164Q a Cisco 9000 portfolió programozhatóságára építve a felhőszolgáltatók automatizálási eszközeinek - Linux Container, XML, JSON, Puppet/Chef, Python, OpenStack - széles körét támogatja.

A Miercom független tesztjei szerint a Nexus 9500 platform iparágvezető teljesítményt és megbízhatóságot biztosít. A Nexus 9500 portfóliót olyan rendszerinnovációk jellemzik, mint például az első belső backplane nélküli moduláris kapcsoló, amely 15 százalékkal hatékonyabb energiafelhasználást és hűtést tesz lehetővé, emellett az alkatrészek egyszerűbb kivitelezésével a meghibásodások okozta kiesési időszak is jelentősen lerövidül. Ez közel háromszor nagyobb megbízhatóságot jelent. A kapcsolócsalád az 1/10G hozzáféréssel, a 10G/40G aggregációs kialakítással, a nagyteljesítményű 40G és a jövőbeli 100G kétszintű "leaf-spine" architektúrával rugalmas és költséghatékony megoldás.

A felhők jelentősége miatt a Cisco új képesítési programjai is kifejezetten a hálózatprogramozással összefüggő munkaköröket célozzák és az egyes munkakörökhöz kapcsolódó specifikus készségeket fejlesztik:

 • Üzleti alkalmazásfejlesztő: az új, nyílt adatközponti környezet megismerése
 • Tervező / rendszerépítő: alkalmazásintegrációs készségek elsajátítása
 • Mérnök: integráció és hibaelhárítás programozható felhőalapú környezetben
 • Fejlesztő: programozható felületek használata a hálózat-automatizációra: JSON, XML, Python, Puppet/Chef, OpenStack.

A Cisco Consulting Services tanácsadói szolgáltatásai mérhető üzleti előnyöket biztosítanak a gyorsabb telepítésnek és az alacsonyabb infrastruktúraköltségeknek köszönhetően. Az ACI telepítését segítő új szolgáltatások:

 • Cisco Readiness Planning: a kockázatok és lehetőségek azonosítása, működéselemzés és részletes migrációs tervek az ACI-ra való zökkenőmentes átállás érdekében.
 • Cisco Quick Start Service for Nexus 9000: segítség a Cisco Nexus 9000-es szériájú kapcsolók telepítéséhez.
 • Cisco Accelerated Deployment Services for Nexus 9000: az alkalmazásközpontú architektúrára való gyors átállás támogatása.

UCS: 5 év innováció

Amikor öt évvel ezelőtt a Cisco belépett a szerverek piacára, teljesen új megközelítést hozott az adatközpontok világába. A Unified Computing System (UCS) kifejlesztésével az elmúlt évtizedek első valódi szerverinnovációját indította el, ezért bár egy érett piacra lépett be, a folyamatos innovációnak köszönhetően öt év alatt gyors növekedést tudott produkálni. Az IDC 2014 februárjában közzétett globális negyedéves szerverpiaci adatai szerint mára a Cisco az x86-os blade szerverek értékesítéséből származó globális bevételét tekintve a világpiac második helyén áll, az Egyesült Államokban 30%-os piaci részesedéssel rendelkezik, világviszonylatban pedig az öt legnagyobb szerverszállító között van.

Technológiai partnereivel együttműködve a Cisco az integrált infrastruktúrarendszerek új kategóriáját hozta létre: az VSPEX®-et az EMC-vel, a FlexPod-ot a NetApp-pal, a vblock-ot pedig a VCE-vel közösen. Mára ezek az együttműködésen alapuló integrált megoldások piacvezetővé váltak. A Cisco emellett a legnagyobb szoftverszállítókkal - Microsoft, Oracle, SAP - és a főbb Hadoop disztribútorokkal is együttműködik az UCS optimalizálásában, hogy a rendszer a nagyteljesítményű alkalmazások ideális platformjaként szolgálhasson.

"A Cisco UCS Magyarországon is komoly sikereket ért el: a pénzügyi, szolgáltatói, gyártói és államigazgatási szektorokban számos vállalatnál és intézménynél alkalmazzák. A hazai ügyfelek elsősorban a különböző virtualizációs megoldások széleskörű támogatása és az új szolgáltatások minél gyorsabb bevezethetősége miatt választják a Cisco UCS adatközponti szervereket. További előnyei az egyszerűbb megoldás, kevesebb komponens, kábelezés és alacsonyabb energiafogyasztás" - mondta Takács Gábor, a Cisco adatközponti technológiákért felelős regionális vezetője.

Tények, adatok az UCS-ről

 • A Gartner 2013-as "Magic Quadrant" vizsgálata szerint a Cisco piacvezető a blade szerverek területén (Gartner Magic Quadrant for Blade Servers, Andrew Butler és George J. Weiss, G00250031, 2013. április 29, © 2013 Gartner Inc.).
 • Ha az elmúlt öt évben minden új adatközponti fejlesztésnél a Cisco UCS-t alkalmazták volna, a megspórolt kábelek hossza elérne a holdig, és a visszaút harmadáig.
 • A Cisco UCS rendszerét több mint 30.000 ügyfél használja, beleértve a Fortune 500-as listán szereplő vállalatok 75%-át.
 • Az UCS-hez kapcsolódó fejlesztések: szolgáltatási profilok, szabadalmaztatott kiterjesztett memória, integrált infrastruktúra, UCS Manager, UCS Central, UCS Director, és az SSD alapú tárolómegoldás, az UCS Invicta.

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »