Magyar informatikusok kiemelkedő sikere Grazban

A múlt héten Grazban lezajlott a szakmák Európa bajnoksága, a EuroSkills 2021. A versenyen 31 ország közel 400 fiatal szakembere mérte össze szakmai tudását 38 szakmában. A 26 fős magyar csapat négy arany, egy ezüst, egy bronz, valamint hat kiválósági éremmel tért haza, továbbá a bemutató szakmákban is született egy ezüst- és egy bronzérem. A kiemelkedő eredményből a két informatikai szakma képviselői is alaposan kivették a részüket. A rendszerüzemeltető csapat - Papp Ádám és Bóné Áron - szoros küzdelemben lett második, míg a webfejlesztőknél Mérő Bálint magabiztos versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet. Az informatikus versenyzők felkészítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara partnereként a HTTP Alapítvány, a GetCon Hungary Zrt., a Gloster Infokommunikációs Nyrt., az AutSoft Zrt., a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, valamint a Cisco Magyarország támogatta.

Az EuroSkills versenyen 26 éves kor alatti fiatal szakemberek vesznek részt, a tagországok a saját nemzeti válogatójukon választják ki, hogy az egyes szakmákban ki képviselheti az országot. Magyarországon a szakmai versenyek koordinálását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara látja el, de a válogatók megszervezése, valamint a nemzetközi versenyre történő felkészítés ipari szereplők és szakmai szervezetek támogatásával zajlik. A EuroSkills-t kétévente rendezik meg, a köztes években a WorldSkills-re, vagyis a szakmai világbajnokságra kerül sor. Mindkét rendezvényre jellemző, hogy látványos nyitóünnepséggel kezdődik, több tíz- vagy százezer látogató előtt, 3-4 napon keresztül vetélkednek egymással a fiatal szakemberek, majd egy ünnepélyes záróceremónián adják át az érmeket a legjobbaknak. A magyar informatikusok hagyományosan jól szerepelnek a nemzetközi versenyeken, a korábbi években számos érmet gyűjtöttek be fiatal szakembereink.

Három éve Budapest volt gazdája a szakmák Európa bajnokságának, és már ott is szép eredményt értek el a magyar informatikusok. A következő európai seregszemle eredetileg 2020 őszén lett volna Ausztria szervezésében, de a pandémiás helyzet miatt egy évvel eltolódott a rendezvény.

A tréning mindkét szakma esetében a HTTP Alapítvány irodájában zajlott, a fiatalok összesen 190 munkanapot töltöttek Csőke János, illetve Sisák Zoltán szakértők irányítása mellett intenzív felkészüléssel. A rendszerüzemeltetők Linux és Windows szerverek telepítését és felügyeletét, valamint Cisco eszközökből álló hálózatok beállítását gyakorolták. A webfejlesztő szakmában backend, frontend, valamint tartalomkezelő rendszerek fejlesztési feladataival folyt a felkészülés.

A grazi verseny nagyon izgalmasan alakult. Az informatikai rendszerüzemeltetőknél Ádám és Áron az első napon nagyot ment: a rendkívül ritkának számító 100%-os teljesítménnyel zárták a linuxos első napot. A Windows szerveres második és a ciscos harmadik nap is jól sikerült, de ekkor már a vetélytársak is kitettek magukért. Sejthető volt, hogy dobogóra állhatnak a fiúk, csak az nem volt biztos, hogy annak melyik fokára. A rendkívül kiélezett versenyben, a száz pontos értékelési skálán alig két ponttal lemaradva a francia csapat mögött, végül második lett a magyar informatikus duó.

Bálint a webeseknél rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Az első napon, amikor kizárólag frontendes feladatok voltak, a pontok nagy részét begyűjtötte, és mint utóbb kiderült, már ekkor az élre ugrott. Másnap a backend fejlesztésé volt a főszerep, ami Bálint kimondott erősségének számított. Ennek megfelelően itt is az egyik legjobb produktum lett az övé, csupán a francia versenyzőnek lett tizedekkel jobb értékelése. A harmadik napon az előző napi backendhez illeszkedő felhasználói felületet, valamint egy webhelyet kellett elkészíteni WordPress tartalomkezelő rendszer segítségével. A magyar webfejlesztő versenyző ezekben is kiemelkedőt nyújtott, így Mérő Bálint végül nagy fölénnyel szerezte meg az aranyérmet.

Jövőre Sanghaj ad otthont a világbajnokságnak, ahol szintén ott lesznek fiatal informatikusaink. Az új versenyzők felkészítése már megkezdődött. Reméljük ők is bebizonyítják, hogy a magyar informatikus szakemberek a világ legjobbjai között vannak.

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »