Cisco éves biztonsági jelentés: csökkenő bizalom és növekvő károk

A Cisco közzétette legújabb éves biztonsági jelentését, amely a legfontosabb trendeket és problémákat vizsgálja a kiberbiztonság területén. A kutatás szerint csupán a szervezetek 45 százaléka bízik meg saját biztonsági felkészültségében, elsősorban az egyre merészebb és rugalmasan megtervezett támadások következtében. A megkérdezett vezetők ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a szabályozói szervezetek és a befektetők elvárják a kiberbiztonsági kockázatok megfelelő kezelését. A digitalizáció terjedése további kihívások elé állítja az üzleti és közszférát egyaránt.

A jelentés kiemelten foglalkozik azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a vállalatok szembesülnek a gyorsan fejlődő támadások miatt. A kiberbűnözők egyre több legális forrást használnak fel igen jövedelmezőnek bizonyuló akcióikhoz: egyetlen, a zsarolóvírusok (ransomware) használatával elkövetett közvetlen támadássorozat átlagosan 34 millió dolláros bevételt hozhat a bűnözők számára évente.

„A sok esetben elöregedett infrastruktúrák, valamint az elavult vállalati rendszerek és gyakorlatok fokozott veszélynek teszik ki a vállalatokat. A nagyvállalatok Magyarországon is elkezdtek rájönni, hogy fontos a biztonsági támadások elleni védekezés, de nem elégséges. Egyre több cég foglalkozik már azzal, hogy mi fog történni támadás után, hogyan lehet minél hamarabb a támadást lokalizálni, nyomon követni, és a költségeket csökkenteni.” – mondta Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője.

A biztonsági jelentés részeként a Cisco 12 országból 2.400 IT biztonsági szakértőt kérdezett meg a biztonsággal kapcsolatos problémákról. A felmérésből az is kiderült, hogy egyre több szervezet igyekszik válaszlépéseket tenni a biztonságos működés érdekében. A megkérdezett vállalatok 90%-a törekszik biztonságtudatos működésre, és oktatja is erre munkatársait, növekedést mutat a házon belüli biztonsági szabályozások száma is (66%), illetve egyre többen (52%) bízzák külső szakértőkre a biztonsági ellenőrzést és tanácsadást, valamint az incidenskezelést.

Teljes cikk

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »