Megjelent az új, 5.0 verziójú IT Essentials tananyag

Az előre jelzett ütemezés szerint a Cisco január végén tette nyilvánossá az új, 5.0 verziójú, egyelőre csak angol nyelven elérhető IT Essentials tananyagot. A tartalom kialakításánál a szintén frissítésen átesett CompTIA A+ 2012 követelményeket vették alapul. A megjelenésében is megújult tananyag már kizárólag csak a NetSpace felületről érhető el, az Academy Connection portálon  nem került publikálásra. A frissítéssel egy egységes, pdf kiegészítéseket nem tartalmazó, a NetSpace minden előnyét kihasználni képes tananyag került az akadémiai oktatók kezébe.

A mintegy 180 laborgyakorlatot és Packet Tracer feladatokat tartalmazó tananyag célja ugyanaz mint a korábbi verzióké volt, azaz a belépő szintű IT munkakörök betöltéséhez szükséges ismeretek és készségeket kívánja átadni. A tananyag alapozó- és haladó témakörökre történő osztása megszűnt, ám a két részre tagolódás megmaradt, következményeként a a CompTIA A+ minősítés  struktúrájának. Mint ismeretes, az A+ minősítés megszerzéséhez kettő vizsgát, a 220-801 és a 220-802 sorszámút kell letenni, és a tananyag fejezeti is ezeknek megfelelően csoportosulnak.

 

Mennyiben változott a tanítandó tartalom a korábbi verzióhoz képest?

Az eddig érvényben lévő 4.1-es verzióhoz hibáinak kijavítása és naprakészre hozása mellet az új tananyag témaköreiben is hozott újat:

 • megjelentek benne a mobil eszközök (tabletek, okos telefonok) és operációs rendszereik (Android, iOS)
 • foglalkozik a kliens oldali virtualizációval, amit egyébként számos akadémia már eddig alkalmazott az oktatás során
 • bővültek a Windows 7 operációs rendszerrel foglalkozó témakörök
 • kibővült a hálózati és biztonsági ismeretekkel foglalkozó fejezetek, bekerültek az alapszintű kábelezés elvégzéséhez szükséges készségek
 • nagyobb hangsúly került a hibakeresésre.

Változtak-e a labor kialakításának a követelményei?

A képzés eszközfeltételei a korábbiakhoz képest jelentősen nem változtak, a mobil eszközökhöz kapcsolódó gyakorlatok opcionális jellegűek. Az alábbi táblázat a főbb irányokat mutatja, a pontos és hivatalos lista a NetSpace portálon elérhető.

IT Essentials v5.0 laboreszközök
Hardver
 • 1 GB RAM (Windows 7 32-bit) vagy 2 GB RAM (Windows 7 64-bit) (2 x 512 MB vagy 2 x 1GB ajánlott).
 • Android-os, iOS-es eszköz opcionális felszerelés.
Szoftver
 • Microsoft Windows 7 Professional (Media CD)
 • A gyakorlatok között továbbra is megtalálhatók a Windows XP és Vista operációs rendszerekhez kapcsolódó feladatok, így azok telepítőkészlete is ajánlott.
Egyéb eszközök
 • Legalább egy Internet kapcsolat a driver-ek letöltéséhez.
 • Legalább egy nyomtató vagy MFD.
 • Legalább egy vezeték nélküli útválasztó (pl. WRT E2500).
 • Szerszámok, karbantartási és tisztítási eszközök.

Ki taníthatja a 5.0 verziójú tananyagot?

A 4.x verziójú tananyagok az Academy Connection portálról nagyon hamar lekerülnek, nyelvtől függetlenül kurzusok indításának a határideje 2013. február 13. Aki az AC-n még v4.x kurzust szeretne nyitni, annak ezt szem előtt kell tartani. NetSpace felületen a lokalizált ITE v4.x kurzusok még 2013. december 13-ig indíthatók.

Meddig érhetők el a korábbi tananyagok?

Az akadémiai rendszerben korábban volt rá példa, hogy tananyagváltáskor az oktatóknak áthidaló, különbözeti képzésen kellett átesniük. Ebben az esetben erről nincs szó, minden oktató aki eddig v4.x IT Essentials tananyagok tanított, képes v5.0 kurzus indítására is, ajánlott azonban az oktatót segédanyagok alapos átnézése. Új oktatóknak természetesen instruktori képzésen kell átesniük valamelyik Akadémia Oktatóközpontban (ITC).

Képzések és tanfolyamok

Melyik Cisco Hálózati Akadémiai képzés az Önnek legmegfelelőbb?
Képzések részletei »

Eseménynaptár

A Cisco Hálózati Akadémia eseményei és rendezvényei
Tovább a naptárhoz »